10 Şubat 2018 Cumartesi

YARARLI BİTKİSEL ÇAYLAR - 3



    

   
EKİNEZYA ÇAYI:
Papatya benzeri, genellikle mor renkli bu bitkinin kök veya köksapından (köksap, genellikle toprak altında bulunan ve yukarı doğru filizler, aşağıya doğru kökler veren kalın, yatay gövde.)yapılan çayın yararları:
-      Özellikle bahar aylarındaki nezle, grip,virüsler, iltihaplanmalar, bez şişkinlikleri, lenf tıkanıklığı, uzayan hastalıklar, ardı ardına antibiyotiklerle tehlikeye giren bağışıklık sonrası iyileşme için idealdir.
-      Kanı, böbrekleri, lenf sistemini ve karaciğeri temizler.
-      A, B kompleks, C  ve E vitaminleri için iyi bir kaynaktır.Demir bakımından zengindir. Kalsiyum, magnezyum, Potasyum, selenyum,Sodyum, uçucu yağ içerir.
-      Ekinezyadaki antioksidanlar, hücresel bozulmayı önler ve güneş nedeniyle oluşacak hasarların etkisini düşürür.
-      Tonik olarak kullanılırsa, kurumuş cildi yumuşatır ve hasarlı cilde derinlemesine nüfuz eder.
     Hazırlanışı: Kaynamış suyu fincanınıza alın. Bir tatlı kaşığı ekinezyayı kapalı süzgeçle içine koyarak 5-7 dakika bekletin. Mümkünse şekersiz tüketin veya bal ilave edin.
·        Günde bir fincan ekinezya çayı hafif ve etkili bir dozdur.  En fazla bir ay içtikten sonra bir ay ara vermelisiniz.
·        Bağışıklığınız çok zayıfsa günde 2 fincan tüketebilirsiniz. Ancak bir hafta sonra ara vermelisiniz. Eğer devam etme ihtiyacı duyarsanız, kullanımınızı günde bir fincana düşürün.
·        Cilt toniği olarak kullanacaksanız, fincan başına 2 çay kaşığı ekinezya kullanın. Buzdolabında saklayın ve her 3 günde bir yeniden hazırlayın.


   ALIÇ ( AKDİKEN) ÇAYI: Kalp Bitkisi
Ülkemizde de bol miktarda bulunan, hatta çit yapmak için bile kullanılan bu bitki Mayıs Çiçeği diye de bilinir. Çin tıbbındaki adı Shan Zha, kanı hareket ettirmek anlamına da gelir.
Yararlı kısımları: Yapraklar, çiçekler, meyveler.
Faydaları:
-         Kalp Sağlığı: Alıç , arterleri açan, vücuttaki kan dolaşımını artıran bir kalp toniğidir. Oksijen alımını artırır,kalp ritmini ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur.
-         Alıç aynı zamanda bir gevşeticidir. Stresi alır. Çarpıntıları rahatlatır.
-         Sıvı tutulmasını engellemek için diüretik bir etkiye sahiptir.
-         Alıç, çok uzun süre oturarak çalışmak zorunda kalan kişilerin uyuşan veya karıncalanan bacakları için kullanılması gereken bir çaydır. Ayrıca kol ve bacaklarda daha fazla kan dolaşımına ihtiyaç duyan yaşlılar için de iyi bir çaydır.
-         Hafıza ve Uyanıklık: Beyne kan gidişini artırdığı için hafıza ve kontsantrasyonu da artırır.
-         A, B Kompleks, C vitaminleri ile Sodyum, Demir, Magnezyum, Sodyum, Selenyum, Potasyum, fosfor, Tanin içerir.
-         Kardiyovasküler tonik, tansiyon düşürücü , Damar genişletici, diüretik olarak kullanılır.
     Hazırlanışı:Bir bardak  kaynamış suya birkaç alıç meyvesini katarak kısık ateşte 3-5 dakika kaynatıp ılınınca süzerek tüketin veya meyve olarak yiyebilirsiniz.



6 yorum:

  1. Ayrıntılı ve güzel anlatmışsınız.Kaleminize ,yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Umarım yararlı olur.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Biz genelde ıhlamur ve adaçayını daha çok tüketiyoruz. Ancak çok daha yararlı çaylar var. Alışkanlık edinmemiz gerek.

      Sil
  3. Merhaba, yazınız için teşekkürler. Blog yazarlarının sosyal paylaşım ve buluşma noktasına sizleri de bekleriz. Böylelikle içeriklerinizi diğer blog yazarlarına tanıtabilir ve diğer blog yazarlarıyla kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. İyi çalışmalar. http://blogworld.com.tr.ht/

    YanıtlaSil
  4. güzek yazınız için teşekkürler.
    https://sevgidoji.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil